Makeup by Nikolett Toth

Sminkelés lépései: a tökéletes smink lépésről lépésre

Mi nők imádjuk a sminkeket, ez nem is vitás, azonban nem mindenki tudja, hogyan kell megfelelően felvinni a sminkeket a tökéletes hatás érdekében. Ebben a cikkben összefoglaltam a sminkelés lépéseit. Komplett sminkelési útmutató.

A vágyott smink lehet bármilyen stílusú, a sminkelésnek – ahogyan a legtöbb szakmának megvannak azok az alapvető lépései, amelyeket célszerű betartani a szép végeredmény érdekében. Ezeket fogom bemutatni.

A sminkelés lépései kezdőknek, haladóknak

1. lépés: fertőtlenítés

Nulladik lépésként is nevezhetnénk a fertőtlenítést, hiszen az egyik legfontosabb lépés a smink előkészítése során a kezek szappanos lemosása és fertőtlenítése! Enélkül egy sminkes soha nem nyúlhat a modell / vendég arcához! Rengeteg kórokozó található a kezeken, amellyel különböző bőrproblémákat, gyulladásokat okozhat egy nem megfelelően fertőtlenített kéz vagy eszköz.

Itt szeretném megemlíteni, hogy az eszközfertőtlenítés is éppoly fontos: egy sminkesnek kötelessége minden vendég után kitisztítani és lefertőtleníteni az eszközöket.

Ha úgy látjátok, hogy egy sminkes eszközei már első pillantásra sem tiszták, nyugodtan tegyétek szóvá, hiszen a bőrötökről van szó, amely így bármivel megfertőződhet!

Az otthoni sminkkészítés során is nagyon fontos ezeket betartani, hiszen az otthoni sminkeszközökben is könnyen elszaporodhat a baktériumok!

2. lépés: bőrelőkészítés

Ezután következhet a bőr előkészítése hiszen csak tiszta, hidratált arcbőrön mutat tökéletesen a smink. Fontos, hogy a bőrelőkészítés nem a sminkes szalonban, hanem már otthon el kell, hogy kezdődjön:

Pár tipp, amivel megkönnyítheted a sminkes és saját dolgodat is:

  • A legfontosabb a bőrtípusnak megfelelően kialakított arcápolási rutin.
  • Napi 2-3 liter víz bevitele elengedhetetlen a hidratált bőrért.
  • Arcot soha nem mosunk tusfürdővel!
  • A szemcsés arcradírokat el kell felejteni, mivel mikro sérüléseket okoznak a bőrön, és sokkal hatékonyabb manapság már a kémiai hámlasztás.
  • Nem szabad nyomkodni az arcot akármilyen kiütést, pattanást, mitesszert fedezel fel rajta.

Ezek után egy professzionális sminkes meg tesz mindent, amit csak tud, hogy a lehető leghidratáltabbnak, üdébbnek és tökéletesebbnek tűnjön a bőr.

Ennek elérése érdekében micellás víz és vattakorong segítségével először letisztításra kerül az arc és nyakbőr, majd a hidratálókrémet alaposan, masszírozó mozdulatokkal, egyenletesen be kell dolgozni a bőrbe. Tonikot is lehet használni tisztítás során, de magas alkoholtartalma miatt nagyon fontos utána is a hidratálás. Nagyon száraz bőrtípusnál ajánlott a hidratáló olaj használata is, amely pillanatok alatt gyönyörűen beszívódik.

3. lépés: bázis

A tökéletes bőrkép elérése érdekében egy bázist kell használni az arcra és külön a szemekre is, így sokkal jobban megtapad a sminkanyag, illetve sokkal tartósabb is lesz és az összkép is egyenletesebb lesz.

A bázis típusa is függ a bőrtípustól, a bőr elszíneződéseitől, illetve a kívánt finishtől is. Például egy ragyogó, egészséges bőrkép elérése érdekében egy dewy, fényesebb bázist kell használni.

4. lépés: alapozás

A bőr megfelelő előkészítése után következik az alapozás, amelyet szintén bőrtípusnak megfelelően választunk ki.

Száraz bőr esetén olajosabb formula is választható, még zsíros bőrtípusnál a mattító alapozókat részesítjük előnyben.

Az alapozó kiválasztása talán az egyik legnehezebb feladat, hiszen ahány ember annyi bőrtípus, bőrszín, bőrtónus. Márpedig az alapozó egységesíti a bőrképet, egységes alapot ad a további „rétegeknek”.

Fontos alapozás során a nyak és mellkas színét is figyelembe venni, mivel a legtöbb embernél eltér, így maszkhatású is lehet a végeredmény. Ha az arc, a nyak és a mellkas színe nagyjából egységes, akkor egy „második bőr”-ként tud funkcionálni az alapozó.

5. lépés: korrektor

Az alapozó felvitele után következik a korrektor felvitele.

A korrektor segítségével eltüntetjük a szintbeli és színbeli hibákat, ezzel egy még tökéletesebb bőrképet érhetünk el. A korrektor kiválasztásakor az alapozónál 1-2 árnyalattal világosabbat érdemes választani.

Egy professzionális sminkes a bőrhibákat különböző színű korrektorokkal képes ellensúlyozni, ehhez azonban a színkör ismerete elengedhetetlen. Például a piros elszíneződéseket zöld színnel, a lilás szem alatti karikákat pedig sárga színnel kell ellensúlyozni.

6. lépés: púder

A krémes anyagokat mindig porral fixáljuk annak érdekében, hogy ne csússzon el és ne kenődjön el a smink, illetve hosszú ideig tartós maradjon.

Rengeteg púderfajta kapható manapság a piacon, amelyeket különböző bőrtípusonként alkalmazunk.

Az egyik legnagyszerűbb találmánynak a transzparens púdert tartom. Nem módosítja az alapozó színét, hiszen nem tartalmaz pigmenteket, de mégis fixál és gyönyörű finisht lehet vele elérni.

7. lépés: arcformázás: bronzosítás, pirosítás, highlighter

A fixálás után kezdődhet az arc formázása bronzosítóval, pirosítóval és highlighterrel.

Szintén elmondható itt is, hogy ahány ember annyi arcforma. A különböző arcformák miatt különbözően kell mindenki arcát formázni, ezt viszont professzionális tudás nélkül igen nehéz feladat.

Bronzosítóval a cél az arc „csontosítása”, amely manapság nagy divattá vált. Nemcsak, hogy vékonyítja és karakteresebbé teszi az arcot, de élettel telivé, napbarnított hatásúvá varázsolja azt.

A pirosító feladata, hogy üdébbé, egészségesebbé tegye az arcot. A bronzosítóhoz hasonlóan arcformáktól függ, hogy hova és hogyan kell felvinni. Sokszor ez a lépés szokta elrontani a sminket, hiszen nagyon óvatosan kell vele bánni, különben bohócra fog hajazni viselője.

A highlighter is nagyon közkedvelt manapság. A járomcsont legfelső ívére, az ajkak felé, illetve egy keveset a halántékra is fel lehet vinni. A highlighter a természetes napfényben gyönyörűen megcsillan, frissé, ragyogóvá varázsolja a bőrt. Ennél a lépésnél is nagyon túlzásba lehet esni, főleg természetes fény hiányában, ekkor jön a diszkógömb hatás.

8. lépés: szemöldökformázás

Az arcformázás után a szemöldökformázás következik.

“A szemöldök keretet ad az arcnak.” Szerintem ezt a mondatot minden nő élete során legalább egyszer biztosan hallotta már. Közhelyes, de nagyon igaz.

Egy jól formázott, hajszínnek is megfelelő szemöldökkel éveket fiatalodhatunk és teljesen megváltozhat az arc felépítése.

9. lépés: szemsmink

A szemsmink előkészítéseként primert kell felvinni a szemhéjakra, amellyel sokkal tartósabb és egyenletesebb lesz a szemhéjfesték. A primernek köszönhetően a színek sokkal intenzívebbek, pigmentáltabbak.

Nem győzöm ennyiszer ismételni, de a szemnél is érvényesül, hogy mindenkinél más és más, ezáltal a szemhéjtesték felvitele is egyénenként változik.

A jó szemhéjfesték tulajdonsága, hogy nem potyog, könnyen satírozható és nagyon pigmentált. Egy rossz minőségű szemhéjfesték lepotyog a szem alatti területre, amellyel “megsérül” az alapozás és a púder réteg is.

10. lépés: szemhéjtus, szemceruza

A szempillatöveket kiemelésére a szemhéjtus és a szemceruza a legjobb választás, így még hangsúlyosabbá, elegánsabbá válik a szemsmink.

Itt általában az alkalom, a kor, a szem és a hajszín a meghatározó.

Példaként megemlíteném, hogy az idősebb korosztálynál nem szerencsés fekete színt használni, mivel idősebbé, fakóbbá teszi az arcot. Ezért inkább a természtesebb barna színt javasolt felvinni.

A szemhéjtus helyes használata úgy gondolom a legtöbb embernek gondot okoz, ezért ebben a cikkben bővebben olvashatsz róla.

11. lépés: szempillaspirál

Akár nappali, akár alkalmi sminkről van szó a szempillaspirál az az elem, amely megkoronázza a sminket. Sokkal hangsúlyosabbá, szemrevalóbbá válik az egész arc.

Használata egyszerűnek tűnik, de valójában nem az! A dúsítás érdekében érdemes jobbra-balra húzó mozdulatokat végezni, mintha sok Z-betűt szeretnénk leírni. A szempillák hosszabbítása miatt pedig a tövektől a szempillaszálak végéig húzzuk a szempillaspirál fejét.

Fontos a fej nagyságának megválasztása is, hiszen egy kisebb fejjel sokkal könnyebben be lehet nyúlni a szempillatövekbe.

Felül és alul is ugyanolyan fontos elvégezni ezt a folyamatot, így lesz tökéletes a szemsmink.

12. lépés: rúzs

A szájceruza főképp az alkalmi sminkek elengedhetetlen eleme. Fontos, hogy a kiválasztott rúzstól 1, maximum 2 árnyalattal legyen sötétebb, mivel a vastag, sötét szájkontúr már a múlté.

Nappali sminkeknél pedig ez a lépés egész egyszerűen kihagyható.

A rúzsnál fontos, hogy az arctónushoz passzoljon, illetve a fog színéhez is érdemes választani, mivel egyes árnyalatok például a piros szín esetében, sárgíthatja a fogakat, ez pedig nem túl szerencsés.

Szájfényt is használhatunk, ha fényesebbé vagy teltebbé szeretnénk varázsolni az ajkakat.

13. lépés: fixálás

Utolsó lépésként egy fixáló spray rögzíti a sminket.

Személy szerint azért szeretem ezt a lépést, mert a fixáló funkcióján kívül még fel is frissíti, illetve lágyabbá teszi az egész összképet és a modell számára is kellemes érzést nyújt.

ebook

Arcápolási rutin

Remélem mondanom sem kell, hogy milyen fontos a megfelelő arcápolási rutin kialakítása, hiszen a smink is a tökéletes bőrképen mutat a leggyönyörűbben. Iratkozz fel a várólistára, amiben egy cikksorozatban elmesélem, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe!

Tóth Nikolett

Tóth Nikolett

Tóth Nikolett vagyok a cheeks on fleek blog megálmodója, emellett professzionális sminkes. Marketinges egyetemi tanulmányaim mellett vágtam bele a Glamour Makeup Academy makeup artist képzésébe, ahol hobbiból hivatás született.