Makeup by Nikolett Toth

Sminkecset tisztítása: ahogy a profik csinálják

A sminkecsetek és a sminktermékek csak úgy vonzzák a baktériumokat és az egyéb szennyeződéseket, ezért rendszeresen és alaposan ki kell őket tisztítani és fertőtleníteni. Erre mutatok néhány praktikát.

Kétféle lehetőséget fogok bemutatni:

  1. először bemutatom, hogy hogyan tisztítom ki az ecseteimet két vendég között,
  2. illetve megmutatom, hogy én milyen időközönként tisztítom a saját ecseteimet, amiket otthon csak a magam sminkelésére használok.

Nézzük hogyan lesznek az ecseteim mindig higiénikusak!

A tisztítás fontossága úgy gondolom, hogy nem is kérdés, hiszen a kezünkről, az arcunkról is összegyűjthetjük az apró szennyeződéseket és baktériumokat, amelyek könnyedén bekerülhetnek a felhasznált termékekbe is. Megfelelő fertőtlenítéssel és a bőr szakszerű előkészítésével ez a gyakorlatban minimalizálható. Erről bővebben a sminkelés lépéseinél írtam.

Professzionális tisztítás

Professzionális sminkesként nem is kérdés, hogy minden vendégem után fertőtlenítem az ecseteimet. Minden embernek más és más a baktériumflórája, ezért nem engedhetek meg magamnak semmiféle hanyagságot, felületességet, ha tisztításról, fertőtlenítésről van szó.

Két vendég között sajnos nincs idő arra, hogy samponos kondícionálással tisztítsam meg az ecseteket. Ilyenkor speciális fertőtlenítő folyadékkal (spray) fújom le az ecseteket, ami hamar elpárolog. Egy másik megoldás lehet, hogy az ecseteket sebbenzinbe mártjuk, majd “kisatírozzuk” belőle a felesleget. A sebbenzin is pillanatok alatt elpárolog.

A patikákban is kapható sebbenzinről megoszlanak a vélemények. Tény, hogy nagyon jól oldja még a krémes állagú termékeket is, de véleményem szerint nagyon kiszárítja a szálakat, elvesztik puhaságukat és egy idő után meg is töri azokat. Így eléggé lerövidülhet az ecsetek élettartama. Ezért a sebbenzines tisztítást nem használom előszeretettel.

Egy profi sminkes bőröndjében mindig van 2-3 szett ecsetkészlet, hogy még a fertőtlenítéssel se vesztegessünk értékes perceket. Például egy esküvői smink készítése során versenyt futunk az idővel, ha nem csak a menyasszonyt, de a koszorúslányokat is sminkeljük.

Új vendég esetén csak egyszerűen egy másik, előre kitisztított, fertőtlenített készlettel szoktam dolgozni, és amint akad pár szabad percem elvégzem a fertőtlenítést, tisztítást. Ilyenkor professzonális ecsettisztító folyadékot és “szappant” használok.

Az ecsetkondicionáló utóápolással használatával pedig a szálak puhák maradnak, nem száradnak ki és nem törnek el.

Otthoni tisztítás

Most nézzük meg, hogy mi a helyzet otthon.

Az otthoni tisztítás egy teljesen más történet. Mivel ilyenkor az ember csak magán használja a termékeket és az ecseteket, ezért elegendő akár 3-4 naponta vagy hetente egy alkalommal kimosni az ecseteket. A fertőtlenítést azonban minden alkalommal fontos elvégezni, hiszen csak pár másodpercbe telik az ecseteket lefújni ecsetfertőtlenítő folyadékkal, és szinte azonnal el is illan a fertőtlenítőszer.

Szárítás

A szárítás egy kritikus pont a sminkecsetek tisztítása során. Kiemelten fontos, hogy az ecseteket vízszintes felületen szárítsuk egy papíron vagy törülközőn, de még jobb, ha fejjel lefelé szárítjuk őket.

A fejjel lefelé szárítással elkerülhetjük, hogy sok nedvesség jusson be az ecset szárába, amivel megelőzhetjük, hogy a ragasztó idő előtt elengedjen és elkezdjenek hullani az ecset szálai. A víz feloldja a ragasztót, de hatására a tartó rész is elengedhet, ilyenkor pedig használhatatlanná válik az ecsetünk.

Plusz tanács:

Otthoni használat során, kezdőként elegendőek lehetnek az AliExpressről vagy Wishről rendelt ecsetek, azonban én mégis mindenkinek ajánlanám, hogy szerezzen be minőségibb, biztonságosabb, ellenőrzött minőségű ecseteket. A hazai piacon jelenlévő Bőszecset márka kiváló minőségű és az ára is nagyon baráti, ezért mindenképp ezt az opciót javasolnám.

Arról nem is beszélve, hogy egy megfelelően tisztított, fertőtlenített, szárított ecset szinte mondható, hogy örök darabja lesz a sminkkészletnek!

ebook

Arcápolási rutin

Remélem mondanom sem kell, hogy milyen fontos a megfelelő arcápolási rutin kialakítása, hiszen a smink is a tökéletes bőrképen mutat a leggyönyörűbben. Iratkozz fel a várólistára, amiben egy cikksorozatban elmesélem, hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe!

Picture of Tóth Nikolett

Tóth Nikolett

Tóth Nikolett vagyok a cheeks on fleek blog megálmodója, emellett professzionális sminkes. Marketinges egyetemi tanulmányaim mellett vágtam bele a Glamour Makeup Academy makeup artist képzésébe, ahol hobbiból hivatás született.